۵ تمرین ویژه و علمی برای مبتلایان به اوتیسم
همه ما از فواید شگفت انگیز ورزش برای سلامتی آگاه هستیم، اما به طور ویژه ورزش می تواند برای افراد اوتیستیک (اوتیسم) مفید باشد.
به این دلیل که به آنها کمک می کند تا کارهای روزمره را به تنهایی انجام دهند و به آنها اجازه می دهد به طور مستقل زندگی کنند.
اریک چسن، بنیانگذار اوتیسم فیتنس، می گوید: «در افراد مبتلا به اوتیسم، مشاهده نقص در حرکات اولیه و پایه ای، مانند اسکوات زدن، هل دادن، کشیدن و حمل کردن بسیار رایج است. این اختلال تا حد زیادی به دلیل تفاوت در عملکرد عصبی عضلانی است.
در نتیجه، کارهای روزمره، مانند حمل لباسهای شسته شده، برداشتن وسایل از کابینت میتواند برایشان چالشبرانگیز باشد.»
چسن میگوید: «به دلیل این اختلال حرکتی و قدرتی، ما اغلب الگوهای حرکتی جبرانی را در طیف اوتیسم میبینیم که ممکن است منجر به استفاده بیش از حد از عضلات شود، و در آینده موجب آسیب دیدگی و ناراحتی فرد اوتیستیک شود.»
اما پیروی از یک برنامه ورزشی منظم به بهبود مهارتهایی که برای حرکت سالم نیاز است کمک میکند همچنین میتواند به جلوگیری از ناتوانی آنها در آینده کمک کند.
فواید ورزش برای افراد مبتلا به اوتیسم

بسیاری از افراد اوتیستیک ممکن است رفتارهای کلیشه ای مانند حرکات حرکتی تکراری شبیه دست زدن و تکان دادن مدام سر یا تکان دادن دستها را از خود نشان دهند.
بر اساس بررسی اکتبر ۲۰۱۹ در Medicina، فعالیت بدنی می تواند به کاهش تعداد اپیزودهای رفتارهای کلیشه ای در کودکان اوتیسم کمک کند.
چسن میگوید: «ورزش باعث ایجاد قدرت، ثبات و برنامهریزی حرکتی میشود و همه ی اینها به ما کمک میکنند تا فعالیتهای روزمره زندگی را به خوبی انجام دهیم.
اما تأثیرات مثبت فعالیت ورزشی فقط شامل جنبه فیزیکی آن نمی شود. ورزش همچنین اضطراب و استرس را کاهش می دهد، و این مسئله بسیار مهم است، زیرا در افراد مبتلا به اوتیسم سطوح استرس و اضطراب بالاتری دیده می شود.
افراد مبتلا به اوتیسم نیز اغلب دارای اختلالات خواب هستند و ورزش به بهبود خواب آنها کمک می کند.
علاوه بر این، فعالیت های ورزشی برای طیف اوتیسم فوایدی برای مغزشان دارد. این کار عملکرد شناختی را بهبود می بخشد و حفظ اطلاعات را آسان تر می کند.
نکته مهم

قبل از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید.
به این نکته توجه داشته باشید که حتما از یک مربی یا متخصص تعلیم دیده که بتواند به طور ایمن و مؤثر فرد اوتیسمی را ارزیابی کند، کمک بگیرید و باید برنامه تناسب اندام با سطح توانایی و اهداف آنها مطابقت داشته باشد.
اگر افراد اوتیسمی به درستی در تمرین ها حرکت نکنند، ممکن است منجر به درد و آسیب دیدگی آنها شود.
یک فرد حرفهای همچنین میتواند به شما کمک کند تا تصمیم بگیرید که بهتر است با کدام تمرینها شروع کنید، اگر تازه کار هستید و به تازگی وارد حرفه ی تناسب اندام شدهاید، بهتر است زمان کمتری را برای ورزش کردن اختصاص دهید یا فقط روی چند حرکت آسانتر تمرکز داشته باشید.
۵ فعالیت ورزشی برای مبتلایان به اوتیسم
۱
حرکت خرسی

حرکت خرسی به رشد آگاهی بدن افراد اوتیسمی، بهبود هماهنگی و برنامه ریزی حرکتی و ایجاد قدرت در تنه و بالاتنه شان بسیارکمک می کند.
- ابتدا برای شروع روی چهار دست و پا زانو بزنید، دست ها زیر شانه ها و زانوها زیر باسن قرار بگیرند.
- پاها را به پشت سر خود صاف کنید تا کمی خم شوند. دست های خود را با فاصله از هم باز کنید تا تماس خوبی با زمین داشته باشید.
- با استفاده از پاها و دستان خود روی زمین تقریباً ۳ تا ۶ متر رو به جلو راه بروید.
- این وضعیت را حفظ کنید و به همان شکل به سمت عقب راه بروید.
- برای کسب نتیجه بهتر، سرعت و جهت خود را تغییر دهید.
اگر این حرکت برای بیمار خیلی سخت است، مربی می تواند با راهنمایی عملی خود در ناحیه باسن می تواند به فرد کمک کند.
۲
کوبیدن توپ مدیسن بال به زمین

پرتاب اجسام سنگین مانند توپ های مدیسن بال می تواند قدرت و تعادل عضلات شکم را افزایش دهد و به بهبود هماهنگی عصب و عضله فرد اتیسمی کمک کند.
همچنین گاهی فواید درمانی نیز به همراه دارد و مراکزی از مغز را که مسئول حافظه کوتاه مدت هستند را تحریک می کند.
- برای شروع ابتدا بایستید و یک توپ مدیسن بال را در هر دو دست بگیرید.
- در حالی که دست هایتان صاف بالای سر قرار گرفته اند توپ را به بالای سرتان ببرید.
- توپ را با بیشترین قدرت ممکن به زمین بکوبید.
- برای برداشتن توپ از ناحیه زانوها رو به زمین خم شوید و این حرکت را ۲۰ بار تکرار کنید.
- برای افزایش چالش این تمرین می توانید با پرتاب توپ و در نظر گرفتن یک هدف یا افزایش وزن توپ، این تمرین را سخت تر کنید.
۳
پرش ستاره

تمرینات پرشی تمرینی عالی برای کل بدن است که به بهبود استقامت قلبی عروقی، تقویت پاها و ناحیه هسته مرکزی بدن و افزایش آگاهی بدن کمک می کند.
پرش های ستاره ای را می توان در هر مکانی انجام داد و می توان آن را یکی یکی یا در چند بار تکرار آن انجام داد.
در حالت اسکوات با زانوهای خم شده، پاهای صاف روی زمین در حالی که دست ها به سمت قفسه سینه امتداد یافته اند شروع کنید.
به سرعت از حالت اسکوات زدن به بالا بپرید، دستها و پاها را صاف کنید و به شکل X درآیید.
در هنگام فرود آمدن، دست ها و پاها را به حالت اولیه برگردید. این کار را تا ۲۰ تکرار یا تا زمانی که خسته شوید تکرار کنید.
۴
چرخش بازو

در مطالعهای که در پژوهش درباره اختلالات طیف اوتیسم منتشر شد، پژوهشگران دریافتند، حرکاتی مشابه حرکاتی که افراد اوتیستیک نشان میدهند ممکن است به ارائه بازخورد مورد نیاز به بدن کمک کند.
چرخش بازو یک تمرین عالی برای بالاتنه است که به افزایش انعطاف پذیری مفاصل و قدرت عضلات شانه ها و کمر کمک می کند و می توان آن را در هر مکانی بدون هیچ وسیله ای انجام داد.
- برای شروع ابتدا، بایستید و پاها را به اندازه عرض شانه از هم باز کنید، دست ها را در کنار بدنتان باشند.
- دست ها را مستقیماً به سمت پهلو در ارتفاع شانه دراز کنید.
- شروع به ایجاد دایره های کوچک با دست ها کنید و دست ها را صاف نگه دارید.
- به تدریج دایره ها را بزرگتر و بزرگتر کنید و حرکت را از شانه ها انجام دهید.
- · 20 بار این حرکت را با یک دست تکرار کنید، سپس با دست دیگر تکرار کنید.
۵
تمرین با آینه

بیماری اوتیسم معمولاً با ایجاد مشکل هنگام برقراری ارتباط با دیگران یا محیط مشخص می شود.
تمرین با آینه کودک را تشویق می کند تا از کاری که فرد دیگری انجام می دهد تقلید کند، این تمرین می تواند هماهنگی، آگاهی بدن و مهارت های اجتماعی را افزایش دهد.
رو به روی شریک تمرینی خود بایستید، دست ها در کنار بدن تان باشند.
از شریک تمرینی خود بخواهید با دست های خود حرکات را به آهستگی انجام دهد. سعی کنید با دایره ها شروع کنید و کم کم به الگوهای پیچیده تر بروید.
وقتی آماده شدید، حرکت یارتان را طوری تقلید کنید که انگار دارید در آینه به خود نگاه می کنید. به عنوان مثال، اگر آنها دست راست خود را بالا ببرند، شما دست چپ خود را بالا ببرید.
برای بازخورد بیشتر سعی کنید دست هایتان را به آرامی لمس کنید
این فعالیت را ۱-۲ دقیقه ادامه دهید. سعی کنید سایر قسمت های بدن مانند سر، تنه و پاها را با هم ترکیب کنید. ۳-۵ بار تکرار کنید.
به نکات زیر توجه کنید
همیشه قبل از شروع برنامه ورزشی با یک کودک اوتیستمی با پزشک مشورت کنید.
برنامه تمرینی را به آرامی و ساده شروع کنید و علائم خستگی مانند تنگی نفس یا نفس نفس زدن، گرفتگی عضلات یا سرگیجه را کنترل کنید.
قبل از ورزش مطمئن شوید که بدن کودک به خوبی هیدراته شده و استراحت کافی داشته است.
بهتر است تمرینات را با شدت کم و به آهستگی شروع کنید و به آرامی به سمت تمرین های سخت تر و شدیدتر بروید.
فواید ورزش و فعالیت در خانه برای کودکان مبتلا به اوتیسم

افراد مبتلا به اوتیسم بر اساس چالشهای رفتاری یا رشدی، مانند اختلال در درک موقعیتهای اجتماعی، مشکل در ارتباط کلامی و غیرکلامی، مشکلات حافظه یا تمرکز، و مشکل در تنظیم هیجانی، بهویژه در مورد تغییرات، تشخیص داده میشوند.
همانطور که پزشکان بیشتر در مورد اوتیسم و علائم آن تحقیق می کنند، تأثیرات دیگری بر بدن با این اختلال رشدی مرتبط است، از جمله مشکل در مهارت های حرکتی.
اوتیسم می تواند بر مهارت های حرکتی درشت و ظریف تأثیر بگذارد. کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است هنگام دویدن، حفظ تعادل، پرتاب کردن و گرفتن توپ، یادگیری نحوه نوشتن و حتی جویدن غذا دچار مشکل شوند.
اگرچه ممکن است این مهارتها بهطور طبیعی برای آنها به وجود نیاید، اما به این معنا نیست که کودکان مبتلا به اوتیسم نمیتوانند این تواناییها را با تمرین تقویت کنند.
یک مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۲ گزارش داد که اختلالات حرکتی باید به عنوان یک علامت اصلی برای تشخیص اوتیسم در نظر گرفته شود.
در این مطالعه ۱۴۴ کودک از ۶۷ خانواده که حداقل یک کودک در آنها دارای طیف اوتیسم تشخیص داده شده بود، مورد بررسی قرار گرفت.
فیزیوتراپیستها روشهای استانداردی برای اندازهگیری کنترل حرکتی ظریف و درشت کودکانی که دارای ناتوانی یا اختلالاتی دارند، و این اندازهگیریها در این مطالعه برای درک اینکه اوتیسم چگونه بر رشد حرکتی تأثیر میگذارد، استفاده شد.
به کودکان در طیف اوتیسم یک سری وظایف داده شد تا مهارت های حرکتی خود را آزمایش کنند، از جمله:
قرار دادن گیره در یک سبد گیره.
برش کاغذ با قیچی.
تقلید حرکات و کپی کردن فرم ها.
پرتاب توپ
در حال دویدن
انجام حرکات کششی
نگاهی به کودکان مبتلا به اوتیسم و مقایسه آنها با خواهر و برادرهای نوروتیپیک آنها نشان داد که مشکلات جسمانی مانند ضعف عضلانی، مشکل تعادل، و مبارزه با مهارت های حرکتی ظریف در کودکان اوتیستیک رایج است.
از بین کودکان در طیف اوتیسم، ۸۳٪ مهارت های حرکتی کمتر از حد متوسط داشتند، در حالی که حدود ۶٪ از خواهر و برادرهای عصبی آنها دارای مهارت های حرکتی زیر متوسط بودند.
این مطالعه همچنین نشان داد که کودکان با اختلالات حرکتی شدیدتر علائم اوتیسم شدیدتری داشتند.
سخن پایانی
ورزش فواید بسیاری برای کودکان اوتیستمی دارد. مطالعهای از مرکز طب رشد و اعصاب کودک نشان میدهد که ۷۹ درصد از کودکان اوتیستمی دارای اختلالات حرکتی هستند که میتواند با یک سبک زندگی غیرفعال بدتر شود.
فعالیت بدنی نه تنها ممکن است رفتارهای منفی را کاهش دهد، بلکه می تواند خلق و خوی بیمار را بهتر کند، مهارت های مقابله ای را بهبود بخشد و کیفیت کلی زندگی را برای افراد اوتیسمی افزایش دهد.
ما در این مطلب سعی کردیم نکات مهم در مورد مبتلایان به اوتیسم بیان کنیم و تمریناتی را برای بهبود مهارتهای حرکتی آوردیم. اگر این مطالب برای شما مفید بود آن را با دوستان و آشنایان خود به اشتراک بگذارید و نظرات و پیشنهادات خود را بنویسید.